Viktiga grejer

Jag har ett himla roligt jobb. Ett jobb som handlar om att tillsammans med tre andra IT-pedagoger hjälpa pedagogerna i kommunen att se möjligheterna med IT. Det blir allt från personlig handledning av IT-ansvariga till att som i förmiddags hålla Pim-workshop med lärarna på en högstadieskola. Eller att som i eftermiddags gå på Rektorsakademiens nätverksträff i Den Stora Staden och försöka hålla sig uppdaterad om viktiga saker.

Vadå viktiga saker? Jag ska försöka återge lite av vad jag snappade upp på nätverksträffen. Och tack och lov slipper jag mobilblogga som jag gjorde till jobbloggen. Puhh! Att sms:a text och bild tog 20 minuter! Tjejen bredvid mig på bussen undrade nog om jag hade svårt att hitta knapparna på telefonen eller varför jag aldrig blev klar med mitt sms.

Alltså, vi börjar med Putte Svensson, grundare av Hultsfredsfestivlen och vd för Rockcity. Bland annat.

Han berättade om resan med att få till den festival som har blivit vad den är idag. Han berättade om misstroendet från skolan och kommunen men också om entreprenörskapet och kreativiteten som gjorde att han och hans nätverk lyckades. Han ansåg för övrigt att kreativitet är en mänsklig råvara som skolan har ansvar för att förädla. Tyvärr tar vi inte alltid vara på råvaran utan ser den som ett hinder. Jag har själv stött på pedagoger (ett litet stickspår) med åsikten att elever som använder internet och dataspel förvisso lär sig engelska, men fel sorts engelska. Inte den engelska som man behöver i skolan. Nähä? Vilken engelska behöver man i skolan då? Vilken engelska behöver man för att kommunicera med andra via nätet där ute i världen? Är det olika världar?

Nu går vi vidare.

Sen minglade vi och jag fick en pratstund med Fredrik Svensson, Rektorsakademien. När han inte sprang runt och plåtade folk vill säga.

Lägg märke till mannen i bakgrunden på bilden nedan. Han heter Jens Lanestrand, Film i Väst, och jag hoppas vi får chansen att ta hjälp av honom när det gäller att få upp ögonen för film i undervisningen i vår kommun. (Men det ber jag att få återkomma till en annan gång.)

Fredrik förtjänar att få visa sig utan att en kamera upptar halva nunan. Tada:

Jag vet att mina kollegor tror att jag är småförtjust i honom, men jag kan inte hjälpa att jag respekterar honom å det grövsta. Han har åsikter om att vi bör ha en skola som är till för eleverna, där vi lyssnar på dem och tar vara på det de har att komma med och utvecklar det. Att vi möjlighetiserar istället för att problematisera. Så jag gillar honom, ja.

Nu till en annan stor behållning med eftermiddagen: Tomas Axelsson, producent för tvserien Klass 9A.

Han svarade på frågor om allt möjligt. För den här serien har väckt känslor – helt klart. Det han hann avslöja innan jag hann ställa min fråga var att det blir en slags uppföljning av serien. Han avslöjade också att kungen älskar programmet så mycket att eleverna ska få åka och träffa The Man Himself.

Som sagt, tur att jag slapp mobilblogga allt det här. Jag hade fått sitta kvar på bussen minst fyra vändor fram och tillbaka till Den Stora Staden innan jag hade blivit klar. Och roligare kan man ju ha. Tack för at ni läste ända hit.

Annonser

9 Responses to “Viktiga grejer”


 1. 1 Bloggblad maj 5, 2008 kl. 9:37 e m

  Jag blir så glad av att läsa din blogg, du har så härligt positiva ambitioner. Underbart.
  Skolan är som en sån där jättetanker, känns det som ibland, en sån där svårstyrd sak… Och många viljor och mycket tyckande finns det.

  Jag hoppas att du fortsätter brinna – men ta det varligt så du inte bränner dig. Det är lätt gjort… (sade hon med en erfarenhetens suck…)

 2. 2 Mattemammans 11-åring och 14-åring maj 6, 2008 kl. 5:48 f m

  Det skulle ju ha varit roligt att se dig och höra förklaringen till busschauffören efter 4-rundor:-)

 3. 3 Mattemamman maj 6, 2008 kl. 5:49 f m

  Oj, ta bort 11-åring och 14-åring, det fanns kvar sedan de hälsat på Magics sida!!

 4. 4 Jonas maj 6, 2008 kl. 9:36 f m

  Bra sammanfattning på en dag som jag tyvärr inte fick vara med om men nu känns det lite bättre…

 5. 5 Persilja maj 6, 2008 kl. 9:52 f m

  1: DU är min idol-det vet du-eftersom du har visioner och drömmar och klokskap så att det räcker för många! Och så bloggar du om det så att förhoppningsvis fler lärare blir lika inspirerade som dig. Jag har inte vågat skicka länk till din blogg till barnens skola men jag skulle vilja. Jag är rädd att de tar det som kritik. Och de bör de väl göra. Innan jag gör det måste väl du sitta och radera alla mina kommentarer först. Så jag tror jag låter bli…Det är ingen idé! Har man inte visioerna och lusten så har man inte…

  2: Jag är så glad att fler gör samma misstag som mattemamman med namnet som jag. Dvs glömmer att ändra eftre att man skrivit ett annat namn någon gång.

 6. 6 marie maj 6, 2008 kl. 7:34 e m

  Japp du verkar ha världens roligaste jobb 😉

 7. 7 Lina maj 6, 2008 kl. 7:43 e m

  Men oj va kul att jag hittade hit!
  Jag är om tre veckor klar lärare, jag har läst 60p Lärande och IKT och skulle så gärna vilja jobba med det på heltid 😀

  Jag tror vi bor i samma stad också 🙂 Du vet inga bra jobb som som är ute?

  SOm sagt kul att jag hittade hit och jag kommer garanterat att följa dig!

  /Lina

 8. 8 itmamman maj 6, 2008 kl. 7:55 e m

  Bloggblad, och jag blir glad av att läsa din! Bra bild det där med jättetanker… Mycket bra bild!

  Mattemammans 11-åring och 14-åring, jag menar Mattemamman, tänkte inte på dé.. Bra att jag gick av bussen så jag slapp stå till svars inför chauffören. 😉

  Jonas, det hade varit skoj att träffa dig där, men det blir säkert en annan gång! Läste på din blogg om dumma besparingar och fattar att du är deppig. Usch!

  Persilja, vi har väl varandra som idol då! Men klokskap… Har vi det du och jag? Du som inte kastar dig över magasinet du är med i direkt när det kommer? Inte klokt tycker jag. Fast jag gillar dig ändå. Men ge inte skolpersonalen länken! Du är för insyltad här. Ibland (längesen nu) har jag fått google-sökningar med namnet på din by, så de kanske har varit här… och HITTAT DIG! Hjälp, nu blev du nervös! Moahahaha… Nä, ta´t lugnt, det är nog ingen fara.
  Marie, you bet! Kram!

 9. 9 itmamman maj 6, 2008 kl. 8:04 e m

  Lina, nä men hej!! Jag såg inte din kommentar förrän jag hade svarat på de andras. Bor vi i samma kommun?! Vad spännande! Och vad mycket du måste kunna om IT. Tyvärr vet jag inte om det finns sådan jobb här just nu. Det var en hel del som sökte till de fyra tjänsterna som finns i kommunen och vi sitter på dem i tre år. Men sen kan du söka mitt jobb! 🙂 eller kanske 😦 Jag gillar ju mitt jobb… Kan du inte kika in på Skrubben någon dag? Ligger ovanpå expeditionen på den stora gula skolan mitt i centrum. Vi är inte alltid där, men du kan ha tur. Och starta en blogg vettja! Hoppas vi hörs mer!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: