När Myndigheten för Skolutveckling går i graven

Nu ska skolan inte längre utvecklas så som den har kunnat göra under Myndigheten för Skolutveckling, staten ska istället ägna sig åt kontroll:

”I dag råder andra förutsättningar för hur och i vilken omfattning skolutveckling bäst bör organiseras än det gjorde när myndigheten inrättades. En sådan viktig förändring är att tyngdpunkten i den nationella skolpolitiken har förskjutits från främjande och utvecklande till kontrollerande verksamhet. En särskild myndighet som ägnar sig åt skolutveckling i konsultliknande former behövs därför inte längre.” (SOU 2007:79 Tre nya skolmyndigheter, s 114)

Under Myndigheten för skolutveckling finns Multimediabyrån och PIM-resursen. Det kommer troligen att få finnas kvar i någon form, tack och lov, för det är utnyttjat och uppskattat. Eller vad sägs om 500 000 sidvisningar på ett dygn under höstlovet?
Men för Myndigheten för skolutveckling är det slut den 1 juli 2008. 40 procent av myndighetens verksamhet kommer att gå till andra statliga myndigheter, men 60 procent försvinner alltså.

Det är ett hån mot elever och lärare. Ska vi inte sträva efter att få den bästa skolan som tänkas kan? Vad händer med alla elevers rätt till en likvärdig skola när det statliga stödet minskar så markant? Ska skolutveckling bara vara för de priviligierade, de som går i en skola där det finns pengar för utveckling? Är det så vi vill ha det? Inte jag. Vad tycker du?

Annonser

5 Responses to “När Myndigheten för Skolutveckling går i graven”


 1. 1 Åsa november 2, 2007 kl. 9:18 e m

  Ja, det känns som om skolan går en fullständigt horribel framtid till mötes.

  Det är också så att det stympade stöd till utveckling som föreslås få leva kvar ska centraliseras till Stocksholm. Idag har Myndigheten för skolutveckling enheter lokaliserade i Göteborg, Sundsvall, Växjö och Karlstad för att kunna ha ett närmare lokalt samarbete. Alla dessa enheter läggs ner. Skolutveckling på bred front är inte längre något staten ska syssla med.

  För ett par veckor sedan hade jag förmånen att höra statsekreterare Bertil Östberg redogöra för regeringens skolpolitik. Jag säger förmån, för det var ytterst klargörande. Samtidigt har jag nog aldrig haft så nära till tårar under ett föredrag. Den bild som målades upp handlade enbart om mätbara prestationer och kontroll. Inte ett ord om samarbete, personlig utveckling eller medborgarskap.

  Under de närmaste månaderna kommer utredningar och propositioner som rör skolan att dugga tätt, utlovade Östberg. Det gäller inte bara myndighetsförändringarna, det gäller mycket mera. En av propositionerna kommer att handla om utredning för en ny läroplan. En läroplan som, om det vi sett hitintills fortsätter att gälla, kommer att ställa det mesta jag tror på på huvudet.

  Frågan är förstås vad alla vi som bryr oss kan göra. Diskutera på bloggar, diskutera i personalrum, försöka förmå den egna kommunens politiker att protestestera och själv reagera genom att skicka mail eller brev till regeringen.

  Jag har njutit av Internet länge, men det här är nog första gången jag känner nätet som en verklig livsnerv. Kom igen, alla IT-mammans läsare, sprid ringar på vattnet. Använd er kreativitet till att hitta sätt att väcka opinion.

 2. 2 itmamman november 3, 2007 kl. 9:34 f m

  Åsa, det är mycket, mycket sorgligt! Och ni som läser detta, fundera över vad ni tycker och hur man göra sin röst hörd.

 3. 3 killfröken november 5, 2007 kl. 3:44 e m

  Jag instämmer helt. Det här är ett mycket tydligt ställnignstagande i hur skolan ska förändras och det är verkligen itne åt det positivare. Jag ska driva den här frågan i de kanaler jag har och hoppas att samtliga lärare gör det också.

  //KIllfröken

 4. 4 IT-mamman november 5, 2007 kl. 5:23 e m

  Bra Killfröken! Tillsammans är vi många.


 1. 1 OpenSocial - imorgon nära dig « IT-mamman Trackback vid november 4, 2007 kl. 8:21 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: